Slik bestiller du CD

Ved bestilling av CD sender du en e-post till Ingrid med føljende informasjon:

Artist
Tittel
Katalog nummer
Antall CD som skal bestilles
Type omslag og antall sider
Antall sider i booklet
Papirtype: Bestrøket (blank eller matt laminering) eller ubestrøket papir
Farge på tray: tranparent, hvitt eller sort
Plastbeskyttelse: cellofan wrap eller cellofan lomme med flap

Leveringsadresse: Bestillingen kan sendes til Platebutikken Tiger og hentes der, eller sendes til en annen adresse som er bemannet dagtid. Hvis annen adresse enn Tiger, så trenger vi navn, adresse og telefon nummer til mottaker.
NB! Prisen kan bli høyre enn i vår prisliste for levering til øyer og andre leveringsadresser som koster ekstra å sende til.

Fakturamottaker: Navn, adresse, eventuell org nr og e-postadresse som faktura skal sendes til.

Filer til DDP master og artwork kan sendes som dropbox-link, eller for eksempel med wetransfer/filemail. Vennligst send en link for artwork og en annen link for master.

Produksjonstiden på CD er vanligtvis 2-3 uker fra at trykkeriet har godkjennt filene.

Master

Til CD produksjon skal master leveres som DDP Image. Dette er en produksjonsstandard som inneholder både WAV filer og metadata (artist, tittel osv). Vi anbefaler på det sterkeste å la et profesjonelt masteringsstudio gjøre dette, siden det fort kan gjøres feil om du gjør det selv. Vi gir ingen erstatning for feiltrykk som skyldes feil i produksjonsfilene.

NCB

Alle utgivelser med materiale fra medlemmer i Tono må registrere utgivelsen hos NCB. I praksis kan man gå ut fra at alle norske låtskrivere er medlem i Tono. Ved bestilling trenger du oppgi hvilken kategori utgivelsen faller under:

1. Artister eller materiale faller under NCB sitt ansvarsområde.
Vennligst fyll ut skjemaene på www.ncb.dk og før opp “Tiger Safari AS” som fabrikant.
(utlevering vil skje etter at vi mottar bekreftelse fra NCB)

OBS: Dersom det er såkalt "sammenfall mellom utgiver og rettighetshaver", altså om du er både plateselskap og låtskriver på utgivelsen, slipper man unna med et administrasjonsgebyr. Mer info her

2. Har en distributør med avtale om NCB-vederlag / standardkontrakt.
Vennligst opplys om hvilken distributør som benyttes. Standardkontrakt må kunne fremlegges.

3. Inneholder ikke kopibeskyttet materiale og ingen av de medvirkende artistene er registrert hos noen organisasjoner som faller under NCB sitt ansvarsområde

For at din bestilling skal bli best mulig, kan du lese deg opp på noen grunnleggende tips her!

Grafisk design

Trykkeklar fil betyr:

  • pdf filer i 300 DPI/vektor
  • CMYK (ikke RGB)
  • 3 mm bleed eller som angitt på mal (ut til blå stiplet linje)
  • Fargeprofil: US web Coated swop V2 for bestrøket og ubestrøket papir.
  • Tekst, logo eller annen informasjon er minimum 3 mm fra beskjæringslinjer
  • Totalsummen av CMYK verdiene overstiger ikke 300%

Omslagstyper

Det finnes mange forskjellige omslag til CD. De vanligste er jewelcase, digifile, digipack og kartongomslag.

Jewelcase er den klassiske plastboksen med traycard og booklet. Booklet kan være 4, 8, 12, 20 eller 24 sider. Traycard er baksiden på omslaget og rygg. Det kan være trykket på kun bakside, med ett sort eller hvitt tray som holder CD på plass, eller det kan være gjennomsiktig tray og traycard med trykk på begge sider.

Digipack finnes med 2, 3 og 4 paneler. Hvis du ønsker en booklet til digipacken, kan du ta kontakt med oss for å få riktig mal.

Digifile finnes med 2 og 3 paneler. Digifile har ikke et tray i plast som holder CDen på plass, men istedet en lomme i omslaget. Det finnes forskjellige typer digifile, så ta kontakt med oss hvis du ønsker en annen type enn den vi har på nettsiden, eller digifile med CD + booklet.

Kartongomslag brukes mest til promo. Det er et omslag som ligner på vinylomslag i miniatyr.

Bildet viser (etter klokka fra den gule oppe til venstre):
Beachheads: 4 siders digipack med booklet og transparent tray
The Secret Sound of Dreamwalkers: 4 siders digifile med utskåren CDlomme
Okkultokrati: Jewelcase med booklet og sort tray
Nag: 8 siders digipack med transparent tray
Bransjevelter (i midten): Kartongomslag

Rygg på innside av digipack og digifile blir skåret vekk. Trykk på baksiden av papiret, så det blir en farge på innsiden av ryggen, kan bestilles for en ekstra kostnad.
Ønskes pantone på omslag, kan det bestilles for en ekstra kostnad. Vi gir deg gjerne et tilbud på dette!

Booklet:
Malen for booklet er for en side, 120X120 mm med 3 mm bleed på hver side. Vi ønsker artwork for booklet levert i en flersidig pdf. Hvis booklet har 8 sider så skal pdf være 8 sider i riktig rekkefølge.

CD:
Etiketten på CD skal leveres i CMYK hvis det er et bilde, og pantone hvis det er grafisk design opp til 5 farger. Skriv gjerne pantonenummer på siden eller i e-post ved bestilling. Pantone nummer skal tillhøre Pantone Solid Coated fargeskala.
Vi ønsker ingen hvit markering fra malverket i midten av CDen på trykkfil.
Husk: 3 mm bleed og at teksten ligger mer enn 3 mm fra beskjæringskanten

PDF:
Siden det finnes mange forskjellige typer digipack og digifiles, skal grafisk design leveres i en 3 sidig pdf:
Side 1: Kun den grafiske designen
Side 2: Den grafiske designen + mal
Side 3: Kun mal
Dette er for at trykkeriet skal være sikre på at de ikke trykker feil type digipack/digifile. For booklet, CD-etikett, kartongomslag og traycard trenger du ikke sende inn artwork med mal, men du må være sikker på at du brukt eksakt samme mål som malen med bleed, brettelinjer og beskjæringslinjer.

Papirtype:
Det brukes vanligvis to papirtyper: Bestrøket papir med blank eller matt laminasjon, eller ubestrøket papir. Det ubestrøkte papiret kalles iblant reverse side print, siden papirtypen gjerne er bestrøket på ene siden og ubestrøket på andre.
Teknisk sett, gjengir bestrøket papir fargene mest korrekt. Ubestrøket papir gir et røffere og mattere uttrykk. Det suger til seg en del blekk og gjør at fargene blir noe mørkare og detaljene kan bli litt mindre distinkte.
Ønskes en annen papirtype enn standard må det påregnes lengere leveringstid og ett høyre pris.

Strekkode:
Strekkoden må være vektorisert. Hvis strekkoden blir lagd i ett bildeprogram som f.eks Photoshop så endres strekkoden til bitmap (små piksler) og strekkoden kan ikke brukes. For optimal skanning, bruk InDesign eller Illustrator og sett hvit bakgrunn med sort i 100% K. En CMYK svart kan gi mindre skarpe streker, så det anbefales ikke.

Strekkoden skal vare minimum 2,5 cm fra første til siste sorte strek, men trenger ikke være høyre enn 1 -1,5 cm. På sidene trenger det hvite feltet ha en viss bredde for att stekkodeleseren skal klare av å lese koden.

Tekst:
Teksten ser best ut hvis den er vektorisert. Det vill si att den skrives i program som InDesign eller Illustrator (istedet for bildeprogram) og blir gjort om til vektorer. Dette kalles gjerne "convert text to outline". Da blir den til et objekt istedet for en font, for å unnvike at feil fonttype blir brukt når filen skal trykkes.

Vi anbefaler at tekst har minimum størrelse tilsvarende Arial pt 6. Mindre tekst er vanskelig å lese. Hvis du har tynne linjer i teksten i en lys farge med mørk bakgrunn, kan noe av teksten bli spist opp av den mørke bakgrunnen. Dette gjelder spesielt på ubestrøket papir, så da er det lurt å lage tekst og detaljer noe tykkere.